Kerja hakiki clinical dietitian atau kerja rutin seorang dietitian ialah bagi kaunseling diet kepada pesakit. Senang cerita, kaunseling ni ialah bagi nasihat pemakanan kepada pesakit.
Setiap hari benda yang sama, berulang-ulang, kes pun sama setiap kali dapat pesakit.
Bosan???
Tak patut cakap bosan sebab itu dah memang kerja aku, dietitian. Lagi pun, kena pikir gak kat dietitian yang dah kerja 10 tahun, 20 tahun...macam mana la kan dah lebih 10 tahun buat benda sama. Aku plak baru nak masuk 2 tahun.
Bagi aku, ada cara nak bagi menarik bila kaunseling pesakit. Ada student tanya macam mana nak buat bagi nampak lain, jangan nampak macam baca skrip.
Firstly, nak bagi menarik, kena faham assessment perlu dibuat, clinical judgement kena cukup dan kaunseling kena spesific + individualized. Memang point checklist benda nak kena cakap kena ikut tapi ada point nak kena ditekankan, ada point patut diulang-ulang.
Nak bagi menarik, boleh bawak gambar,flipchart dan food model masa jumpa patient. Kalau kita cakap je, tade gbar, tade benda nak tunjuk tak boleh jugak kan.
Nak bagi menarik, kita boleh buat beberapa siri followup, maybe 2-3 kali followup. Masa first time jumpa pesakit, kita boleh diskus dengan pesakit pasal outline kaunseling kita, apa topik yang dicerita dan apa yang kita nak tengok bila buat followup. Aku selalu buat camni, biar pesakit nampak gambaran bila jumpa dietitian pertama kali, kali kedua dan seterusnya.
Nak bagi menarik, tak salah ubah cara bagi kaunseling. Cara tipikal dan standard, buat diet recall dan pastu bagi kaunseling. Cara lain yang pernah aku buat, tulis diet recall atas kertas depan pesakit.conteng kertas tu masa bagi kaunseling dan jadikan kertas tu as pamphlet untuk pesakit bawak balik rumah. Cara lain, kita assess dulu knowledge pesakit pasal penyakit dia.kira buat Q&A session.kita tanya apa yang dia tak paham.pastu terus direct betulkan knowledge pesakit. Cara lain, cara paling ekspress aku buat kalau tade masa+banyak pesakit,aku buat kaunseling sambil buat diet recall,mintak pesakit bayangkan pinggan nasi, pastu sentuh bab mealtime, carbo counting, fiber n fruit, protein, low chol, low fat.semuanya aku mintak bayangkan sepinggan nasi.10min dah cover semua point.
Entry ni ditulis ketika tengah jaga Klinik Kesihatan Selayang Baru. Tengah tunggu patient. Sambil tunggu tengah pikir skill kaunseling. Sekarang ni nak kena biasakan bagi kaunseling sebab aku nak kena jaga wad medical, dah tak jaga wad critical ICU dah.
Ok.adios!
5 comments:
Good info untuk buat orang faham bila buat sesi kaunseling. Tp, most of the time cakap mende yang same, kan? Hehe :)
ha.mesti la. tapi takpe, tanggungjawab namanya itu. yang penting niat ikhlas kerana Allah
salam..i'm dietitian to be.InshaAllah..sy rasa nervous bla nk jmpa patient sbb takut soalan yg pt tnya kta xdpt jwb.mcm mana nk cover rasa xconfident bla dlm situasi mcm 2?
salam, saya dioffer course dietetik upm. so, sye nk tnye, bidang course ne ok ke x? skop kerjaya die? luas ke pluang kerja? patu, sye ne llaki, sye dgar x bnyak laki amek course ne. cmne ek? patut ke sye tukar course?
good info. 8 years tinggal bidang pmknn komuniti. now nak polish balik...
Post a Comment